2016.06.28 22:25
Andrei

A WISE cégek, avagy a szcientológia agymosodái


Újabb tapasztalattal gazdagodtam a webes munkák területén. Bedolgoztam - immár másodszor egy cégnek - amely egy átlagos webes cégből WISE rendszerben gondolkozó, csendben sunnyogó szcientológus agymosoda lett.


Volt egy cég, ahol már dolgoztam egy pár hónapot, majd egy sokkal jobb ajánlat miatt váltottam. Aztán fél év után a tulajdonos hívott vissza, és mivel volt némi szabad kapacitásom visszamentem. Akkor még nem sejtettem, hogy mekkora változáson ment keresztül a cég ez alatt a fél év alatt. Bár ha jól belegondolok akkor csak annyi változás történt, hogy sokkal nyíltabban bevállalta a tulaj, hogy szcientológus lett.

 

No de beszéljünk a jelekről, amelyek elárulják, hogy az LRH (L. Ron Hubbard), az elmebeteg sci-fi író által megálmodott, majd mások - például David Miscavige - által továbbköltött tanok követe van a cég menedzsmentjében. Aki a WISE - vagyis a World Institute of Scientology Enterprises - által felállított HMT (L. Ron Hubbard Management Technology) "terápiát" rákényszerítik a cégre és az alkalmazottakra. A WISE szemlélet / rögeszme prófétái.

 

Erősödő kontroll - Idő és feladat

 

Vagy már eleve vasmarokkal kapaszkodnak az időbe, vagy egyre inkább szigorítják az időben történő elszámoltatást. Ennek ellenére egyre hangsúlyossabbá vált a darabszám. Az idő csak a bevételek miatt fontos, hiszen a cég idő alapon számláz ügyfeleinek. A darabszám viszont a belső megítélés miatt számít. Nem mindegy, hogy mennyi leveled és feladatod van darabszámra. A levelek és a feladatok mögött rejtező valós munkavégzés már csak másodlagos.

 

Persze naplózól mindent a belső rendszerben, amivel nincs is gond. Miután nem üldögélni, hanem dolgozni jártam be, így ezen már nem múlik semmi sem. Akkor viszont, ha 15 percet nem naplóztál például egy megbeszélés miatt aminek nincs konkrét projektje, akkor vége van a világnak. Nem mintha lenne jelentősége, de ezt a problémát közösen meg kell oldanunk, mert különben nem áll össze az egység. Pánikroham szerű idegrángás fut végig a cégen. Aztán valahova fel lesz jegyezve a negyedórás hiány. Mellesleg a pár hónap alatt a naplózandó napi munkavégzés hat és fél óráról hét órára emelkedett. Ami nem látszik soknak, mégis ez a 30 perc 7,7%-os elszámolási kötelezettség többletet jelent, vagyis az erősödő kontroll eszköze.

 

A feladatokról SCRUM-nak álcázott napi elszámoltatás keretében kell beszámolni, illetve hetente egy nagyobb SCRUM van az adott hét tapasztalatainak megosztására, illetve a következő hét tervezésére. Ez amúgy nem rossz dolog, de nagyon is összevág az LRH féle HMT alapelveivel. Így aztán írott és szóbeli formában is elszámolsz minden egyes perceddel - mint valami milliméter papírra rajzolt teljesítmény grafikonnal - és már a hétvégén is a jövő hetet kellene agyban tervezned.

 

Erősödő kontroll - Sosem vagy egyedül

 

Az első munkaciklusban nem volt jellemző, hogy a szünetben ne lehettem volna egyedül. Aztán egyre többször tartott velem a valaki. Az egyértelmű, hogy ebédelni együtt jártunk. De nem csak ebédszünetek voltak. Például a dohányzóba nem-dohányos kolléga is elkísért. Mindig megpróbáltak bensőséges hangulatot teremteni és a magánéletemben vájkálni. Mivel elég nyíltan beszélek az életemről - lévén nem kell hazudoznom és másnak mutatnom magam mint ami vagyok -, így nagyon faggatniuk sem kellett. Azért néha jöttek érdekes kérdések. Általában olyan dolgokról, amely szerintük megoldandó probléma. És ennek is meg volt a maga értelme. Nem a problémádat akarják megoldani, hanem metszéspontot keresnek, ahol a szcientológia létjogosultsága belemagyarázható az életedbe.  Szóval szemmel tartanak és várják a lehetőséget...

 

Tanfolyamok és mentorálás

 

Biztosan elő fog bukkanni személyiség problémád a cégnél, amelyről beszélni kell. Erre vagy tanfolyam, vagy egy módszertanba való bevezetés a megoldás. Esetenként a WISE próféta próbál mentori szerepbe bújni. Nálam ez utóbbi történt.

 

Csapatépítés és WISE

 

Volt egy csapatépítő tréning nagyjából egy hónapja. Egy szabaduló szobás játékra esett a választás. A csapatépítő játék után ittunk és a cég tulajdonosa is beszédesre itta magát. Nem nagyon, de éppen eléggé ahhoz, hogy a terveiről kezdjen beszélni. Akkor még őszintén érdekelt is a dolog. Aztán elkezdett a cégemre és a magánéletemre célozgatni meg arra, hogy van egy mindent megoldó képlete az én problémáimra. Mert ugye én mindig bajban vagyok. Nem csípem, ha valaki bele próbál szólni az életembe bármilyen értelemben. Ekkor döntöttem úgy, hogy beszéltetem amennyire lehet.

 

Szóval a tulajdonos kielemezte, hogy én mekkora bajban vagyok és mennyire rosszul állok. Én meg csak egyetértőleg bólogattam. Kiváncsi voltam, hogy hova fog ez az egész, amúgy érdektelen beszélgetés kilyukadni. Aztán előrukkolt a farbával. Arról kezdett beszélni, hogy az én problémámra van valamilyen könyv és egy módszertan, és persze tanfolyam is amely segít felülemelkedni a helyzeten. Bevallotta, hogy ő a WISE irányelveit követi. És ha van pár órám, akkor beszéljünk, mert majd elmagyarázza nekem. Mert ez az egész egy nagyszerű, mindent átfogó megoldás.

 

Beszélt még nekem arról, hogy fontos, hogy mindenki mindent értsen a cégnél. Ha valaki valamit nem ért, akkor szájba kell rágni, le kell tisztázni a helyzetet, a problémát, a szót. Ezt akkor még nem annyira értettem. Nagyjából fél óráig fényezte a nagy titkot és a WISE által generált víziót. Aztán szerencsére jött valaki, aki kérdezett tőle valamit és megtört a "nyolc dinamika" kielemzése.

 

A WISE próféta és a meggyőzés

 

Hétfőn aztán behívott az irodájába és megint elővette a témát. Annyira nem csípett be, hogy ne emlékezett volna a beszélgetésre. És ha már felfedte a lapjait, akkor próbált meggyőzni, hogy valamikor szánjunk rá az ő megoldására egy kis időt. Mondjuk néhány órát. Láttam rajta az igyekezetet, hogy jó képet fessen a dologról. Azonban ő azt hitte, hogy nekem az életemben itt-ott felbukkanó probléma gondot jelent, pedig én problémamegoldó típus vagyok.

 

Ekkor már tudtam, hogy itt nem lesz hosszútávú az együttműködés. Annál is inkább, mivel a rendszeresen felbukkanó kamu egyház minden országban kicsapta már a biztosítékot és rengetek információ kering róluk közkézen és médiában. Ettől függetlenül a döntésemben megerősítettek a további történések is.

 

Mágikus számok

 

Aztán pár nap múlva jött velem a HR-es a dohányzóba. Előadta, hogy módosítanunk kell a szerződést. Vállaljak 555 nap garanciát az általam fejlesztett dolgokra. És ezt belevesszük az új szerződésbe. Tudom, hogy a szcientológiában szokás egy örök életre vagy többre elköteleződni, de a való világban, távol Xenu Thetánjaitól ez nem működik. Ki akar másfél év múlva még visszajárni bármiért is? Tudod, ez profi fejlesztő cég egy saját keretrendszerrel. Teszteletlen kód nem fut ki éles rendszerre, ráadásul a projekteken többen is dolgoztunk. Elég sok kézen átfut a kód, így mire is vállaljak másfél év garanciát?

 

A szavakat érteni kell

 

Vagyis a szavak tisztázása szintén beteges dolog. Ha felbukkan egy idegen szó, amit valaki nem ért, akkor nekiállnak együtt értelmezni. Nehogy rosszul értelmezze a delikvens és rosszul cselekedjen. Például ha valaki nem érti a marketingstratégia szót, akkor elkezdik a marketing és stratégia szavakat egyenként, meg összesítve is megfejteni. Az egyik pénteki meetingen erre láthatunk is példát, amikor a HR-esnek magyaráztuk a verziókövetéshez köthető kifejezéseket. Nem lesz rá az életben szüksége. Azért bő fél órát kollektíven foglalkoztunk a szavak feloldásával egy szakmai meetingen.  A tulajdonos is beszélt erről a csapatépítőn.

 

Leépíteni a jó megoldás 

 

Nyilván volt elég dolgom és ezt nem is tagadtam. Van pár megoldandó ügyem, és munkám is a bedolgozás mellett. Persze mondta cég tulajdonosa, hogyha több pénz kell akkor adnak. Amikor kimondtam a keretszámokat, a tulajnak kikerekedett a szeme. Azt mondta, hogy ha lezártam a saját dolgaimat akkor jöjjek majd vissza dolgozni, addig meg váljunk el amikor befejeződik a projektem. Miután az eredetileg három fejlesztős projekten ezután egyedül maradtam, egyre kevesebb időt szántam a cégre. A projekthez azóta sem nyúlt senki rajtam kívül, mert mindenkit elhavaznak munkával. Így meg beláthatatlanul sok idő befejezni. Végül a heti 2-3 napból fix egy lett.

 

Hétfőn dokumentálnom kellett a kódot. Nem csak a sajátomat, hanem mindent, ami nem volt dokumentálva. Mivel eddig nem volt szokás náluk mindent módszeresen dokumentálni, kicsit zavart a dolog. Nem a saját részem, hanem a hirtelen váltás. Amúgy sem volt időbeli elhatárolása a projektben. Meg hát miért pont ez a projekt? És az összes többi? A saját kódomat szívesen dokumentálom, hiszen én értem mi miért van úgy ahogyan. Végül elég sok kódot végig toltam, aztán valahogyan éreztem, hogy kicsi a helység és ide én nem férek be. Még azért a másik projekten dolgozó kollégával átvettem a sarkalatos pontokat. Ne maradjon elvarratlan száll. És ez volt az a nap, amikor felálltam és éreztem, hogy többet nem megyek be dolgozni. Amúgy sem köt szerződés abban, hogy mennyit kell bejárjak. Úgyhogy végül is tök mindegy. Majd küldöm a számlát. 

 

A szcientológus agymosás lassú

 

Sajnálom, mert az eredeti felállásban szerettem a céget és a kollégákat. Jó emberek csak pár dolog megváltozott. Mivel ők végig ott voltak azalatt a fél év alatt amíg én nem, így talán észre sem vették a változást. Nekem meg szembetűnő és nem tetsző volt így visszatérve. A WISE féle baromságokat persze nem lehet egyszerre bevezetni, vagyis átvinni az embereken. De szépen lassan kitolható az emberek tűréshatára. 

 

Szerencsére kár nem ért, csak majdnem

 

Persze még megpróbálkozott a cég tulajdonos egy nagyobb kapcsolatot behúzni tőlem az egyik kereskedelmi csatornánál, de nyilván ne adom ki neki. Aztán volt még egy ötlet a szerződés felmondás után, hogy beletesznek a prospektusukba, mint alvállalkozót. Ezt kértem, hogy ne meg hát a privát fótómat se halásszák már le a netről. Mivel már amúgy sem vagyok alvállalkozójuk. Pár nap múlva aztán a tulaj belátta, hogy tényleg. Gondolom rugóztak rajta egy darabig. Biztosan jól mutatnának a referenciáim a prospektusukban, de nem szeretném ha a cégemet összemosnák a szcientológusokkal. Gondolom ez érthető.

 

Végül is örülök, hogy rövid idő alatt sikerült lezárnom a kapcsolatot a WISE - vagyis mondjuk ki szcientológus - céggel. Szerencsére a cégem megléte és az egyéb munkáim megvédtek attól, hogy kiszolgáltatottá váljak a WISE cégtől. Szerintem nem egyedi az esetem. Ha hasonló dolgokat látsz meg egy cégnél, akkor inkább te is lépj...
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt találsz.