2016.07.28 12:44
Andrei

CS:GO szerencsejáték bukta - Az eSport sötét oldala


Egy hatalmas, a CS:GO platformra felépített átverés alapjaiban rengette meg a eSport rajongó és játékos közösséget. A nagy játékosok nevével fémjelzett tiltott szerencsejáték júliusban hatalmasat bukott. Rengeteg a károsult. A Valve pedig mossa kezeit.


Arról vélhetően sokan hallottak már, hogy a Valve CS:GO névre keresztelt játéka lehetőséget biztosít az ún. skin trade-ek - vagyis kinézetet változtató "bőrökkel" való cserék - lebonyolítására. A cseréket a játékhoz szükséges Steam profilok között lehet végrehajtani, amennyiben mindkét fél elfogadja a cserét. Az alapvető értelme az lenne, hogy az olyan bőröket, amelyekből több is van olyanra cseréld, amilyened még nincs. Ezzel is szinesítve a játékmenetet.

 

Emellett lehetőséged van ládák (crates) nyitogatására, amelyek véletlenszerűen szórnak különböző "skin"-eket. Ezekhez kulcsot pedig pénzért kaphatsz vagy cserélhetsz. A cserék és ládák nyitogatásával nem fegyverekhez jutsz, hanem csak bőrökhöz. A fegyverek ugyanis be vannak égetve a játékba. Ezek a fegyver tulajdonságait nem befolyásolják, mindössze egyedi kinézetet biztosítanak.

 

Amikor valaki kifizeti a jelenleg 2,5 dolláros (700 forintos) árat egy kulcsért amely a ládát nyitja, akkor ezzel pénzt visz a rendszerbe és ritkaságtól függően beárazza a ládanyitogatásból nyerhető bőröket. Az egyes bőrök értéke 60 cent és 6000 dollár között mozog általában a bőr ritkaságától függően. A láda nyitogatás látványra és működésre sem sokban különbözik egy hagyományos slot-tól, vagyis egy nyerőgéptől. 

 

A nagy CS:GO átverés 

 

A CS:GO bőrök és egyéb játékokban kapható tárgyak és turbók piaca mintegy évi 2,3 milliárd dolláros üzlet a becslések szerint. Ebben benne vannak a Diablo, a WoT (World of Tanks) és a WoW (World of Warcraft) játék elemek és a fiókokkal való üzérkedések is. De ami igazán páratlan lehetőséget kínált a szélhámosoknak, az nem volt más, mint a CS:GO játékosok naivitása, illetve a kiskorúakban rejtező potenciál. Ugyanis kereskedni és ládákat korhatár nélkül lehet nyitogatni, és a kulcs vásárlásokat sem ellenőrzi senki a Valve házatáján. Ezt használta ki néhány nagy nevű és felfutott játékos, akiknek az élő közvetítésekkel szerzett milliós nagyságrendű előfizetés és támogatás sem bizonyult elégnek. Így hát növelték a profitot.

 

Boyd alias Tmartn a CSGO Lotton éppen nyerni készül

 

Mi a recept? Legyél sikeres eSportoló, majd kezdd el közvetíteni a CS:GO játékmeneted, ezzel építs hatalmas előfizetői tábort, ezzel keress milliókat havonta. Ha ez nem elég, akkor tegyél fel mindent szerencsejátékra és buzdíts erre másokat is olyan videókkal, amelyekben hatalmas értékben nyersz. Főleg akkor, ha tiéd az kaszinó. Amiről természetesen egy szót sem szólsz. 

 

Miért is érdekes ez? Mivel így a nyereményeid olyanok lesznek, amilyenre beállítod, ugyanis hozzáférsz a backend-hez (oldal mögötti teljes rendszerhez). Így aztán ha nyerni akarsz, akkor nyersz. Ráadásul biztosan lesznek halak (fish), akik tényleg azt hiszik, hogy van esélyük. De nem veled és a cimboráiddal szemben.

 

A nagy CS:GO bukta - CSGO Lotto

 

CSGO Lotto - TMartn - Trevor A Martin

Tmartn - Trevor A Martin a CSGO Lotto tulajdonosa és alapítója

 

Az elsőnek bukó oldal a CSGO Lotto volt, amelyet Tmartn, ProSyndicate és JoshOG is előszeretettel használt és általában elég nagyokat nyertek. Ezeket a szerencsejáték videókat olyan hangzatos címekkel tették fel a Youtube-ra és Twitch-re, mint:

 

"Hogyan nyertem 13000 dollárt 5 perc alatt" (Tmartn)

"Hatalmas nyeremény $$$!!!" (ProSyndicate)

 

A videók hatására elkezdtek ömleni a szerencsevadászok az oldalra és ahogyan a három grácia nyert, úgy a másik oldalon rengetegen buktak. A rendszer úgy volt kitalálva, hogy minél többet kockáztatsz, annál nagyobb eséllyel nyerhetsz. Így aztán az emberek sokat kockáztattak, de az esélyeiken ott ültek a szélhámosok.

 

CSGO Lotto - ProSyndicate - Thomas Cassel

ProSyndicate - Thomas Cassel a CSGO Lotto tulajdonosa és alapítója

 

HonorTheCall egy videójában utánajárt az oldalnak, amelyet a néhány tízmilliós követőtáborral rendelkező három játékos használt. Kiderült, hogy a CSGO Lotto cég bejegyzője és alapítója maga Tmartn (Trevor A Martin) volt karöltve ProSyndicate-el (Cassel Thomas), illetve pozícióval rendelkezett JoshOG is. Mindenki megdöbbent a történettől és ebből a Valve és CS:GO történetében még sosem látott ürülék-cunami indult útjára.

 

Azonnal lépett a szerencsejátékokat felügyelő  FTC-t (Federal Trade Commission) és megtörténtek a lefoglalások, illetve előállítások. A vád jelenlegi állása szerint kiskorúak számára is szerveztek szerencsejátékot, illetve manipulálták a "kimeneteket" vagyis eredményeket. Ráadásul a törvény egyértelműen kimondja, hogy a tulajdonos vagy alkalmazott köteles deklarálni, hogy milyen kapcsolatban van az oldallal, amit Tmartn és ProSyndicate is elfelejtett megtenni. Ezzel több millió dolláros haszonra tettek szert fejenként. Ugyanis felbukkantak olyan chat beszélgetések is amelyekben éppen erről beszélgetnek. 

 

Tmartn és ProSyndicate is vad magyarázkodásba kezdett és utólag minden videójuk leírásában kiírták, hogy milyen kapcsolatban állnak az oldallal. Utólag. Szerencsére ami az inernetre egyszer felkerült, annak nyoma van. Így a változás visszakövethető. Akkor és ott abszolút nem jelezték, hogy kapcsolatban állnak az oldallal. Nem ezt kívánta az érdekük. Nyilván ennyi pénzből van jó ügyvédjük, de mind ProSyndicate, mind Tmartn elég idióta volt ahhoz, hogy kompromitáló videókat fent felejtettek. Például az első videóban amiben Tmartn bejelenti, hogy:

 

Tmartn és ProSyndicate játszik a CSGO Lotto oldalon (sajátjuk)

Balra ProSyndicate, jobbra Tmartn játszik a CSGO Lotto oldalán

 

Találtam egy új oldalt, amit CSGO Lottónak hívnak, a leírásban a linket megtaláljátok. Azt gondolom, hogy imádni fogjátok! 

 

Ami egyértelműen nem azt jelenti, hogy "Csináltam egy új oldalt!"...

 

A Valve azt állítja nem hibás

 

A Valve-ot azonnal be is perelték kiskorúaknak szervezett szerencsejátékért, hiszen már maga a Steam is alkalmas pénz vesztésére, nemhogy a harmadik fél számára engedélyezett hozzáférés és szerencsejáték. A Valve azzal védekezett, hogy mélyen elítéli azt ami történt és semmilyen felelősége nincs abban, hogy az API-ján (alkalmazás interfészen) keresztül lehetőséget biztosít. Ezt nehezen védhető álláspont.  De hát a Valve esetében egy elég érdekes cégről beszélünk.

 

A Valve nem a korrektségéről híres. Tegye fel a kezét, aki normálisan játszott jó eredménnyel és VAC ban-ra tették (kitiltották a szerverekről mert szerintük csalt) és újra kellett vennie párezerért egy hozzáférést? Nem sok, de ha már sokadszorra húznak le, akkor igazán bosszantó. Amúgy a tömeges kitíltás "Ban Hammer" néven fut a játékosok között. Én három többször tiltott játékost tudok mondani ismerettségi körömben. A Valve a szerencsejáték esetén láthatta, hogy hova vándorolnak az egyes skin-ek, mégis hagyták több mint fél évig menni. És hagyták volna bármeddig, ha nem robban ki a CSGO Lotto botrány.

 

És a többiek - CSGO Wild és CSGO Shuffle

 

A CSGO Lotto botránynak köszönhetően mindenki elkezdett feldobni mindenkit. Mindenki próbálta magát védeni. Kiderült, hogy a legtöbb oldal mechanizmusainak tervezése mögött egyetlen francia tag, Joris áll. Azt még nem tudni, hogy ő kereste-e meg a játékosokat az ötletével vagy fordítva. Egyik sem elképzelhetetlen.

 

CSGO Shuffle - PhantomL0rd

PhantomL0rd a CSGO Shuffle tulajdonosa

 

Kiderült, hogy a CSGO Wild mögött a legendás Faze Team áll, és a CSGO Shuffle mögött maga Phantoml0rd. Tmartn és ProSyndicate példájához hasonlóan ők sem jelezték, hogy birtokolják az oldalt. Ez utóbbi két oldal, amúgy barterezett is egymással és kapcsolatban áltak a francián keresztül. Olyan idióták azért nem voltak, mint a CSGO Lotto tulajdonosai, így névlegesen nem az övék volt. Talán emiatt meg is úszhatják pénzbírság és börtön nélkül.

 

A börtön, pénzbüntetés és vagyonelkobzás

 

A Valve nem tehet mást, minthogy vagy díjmentesen elérhetővé teszi a bőröket, vagy bezárja a "kaszinót" és az API-ját. A szerencsejáték szájtokat biztosan sorra bezárják záros határidőn belül. A tulajdonosok pedig akár börtönbe is kerülhetnek. Thomas Cassel (ProSyndicate) biztosan nem ússza meg egy ejnye-bejnyével, ugyanis pár éve már volt egy hasonló ügye, ami szintén a mohóságának köszönhetően bukott meg. Úgy látszik, hogy ez a vadbarom semmiből sem tanul. Tmartn pedig számolhat azzal, hogy példát statuálnak az ügyből, és mint corporatator (elsődleges alapító, bejegyző) akár börtönbe is mehet vagyonelkobzás mellett. 

 

Amennyiben a pénzt már elherdálták, úgy komoly kiadásokra számolhatnak a Valve háza táján. Ugyanis elég okosan nem a külső oldalakt perelték be a károsultak, hanem a tőkeerős Valve-ot közvetlenül. Így aki bukott, az nagy eséllyel kártalanítva lesz. Bár elnézve a jelenlegi állást egy darabig eltartanak majd az egymásra mutogatások és perek.

 

Végezetül a CSGO átverésről

 

Elnézve a szerencsejáték oldalakat, amelyeket ezek ezek az agytrösztök alkottak nem értem a játék kedvet. Sosem értettem hogyan lehet valaki képes kiadni 10-20-30 ezreket vagy éppen 1-2 milliót egy olyan módosított kinézetért, amelynek gyakorlati haszna nincs. Tudom tök menő, de ezen kívül csak parasztvakítás. Azt sem értem, hogy senki nem számolta ki a most siránkozó felnőtt áldozatok közül, hogy mekkora a ház által birtokolt edge a játékosok fölött. Mégha azt veszed alapul, hogy nincs manipuláció, akkor is a ház nyer 1,5-12% között játéktól és oldaltól függően. De mint tudjuk voltak manipulált eredmények, ahol a fent említett szélhámosok kifosztották a sok esetben kiskorú és ő értük rajongó áldozataikat.

 

A Valve szerepe tagadhatatlan és a tagadásuk védhetetlen. Remélem egy pár száz millió dolláros büntetést kiszabna rájuk. Igen. Ennyit. Ugyanis a szabályozatlan és ellenőrizetlen illegális szerencsejáték szervezésnek elég magasak a büntetési tételei. Soknak tartod és azt gondolod, hogy leáll a Valve a fejlesztésekkel, netán csődbe megy? Torony magasról teszek rá ezekután.
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt találsz.